Wilt u dit initiatief mede mogelijk maken?

Stort een bijdrage op rekeningnummer 3655177 t.n.v. Stichting ZAM-net, Amsterdam
o.v.v. Samen door Mandela

IBAN: NL16INGB0003655177 en BIC: INGBNL2A

ZAM heeft een ANBI-status

Steun dit initiatief

In juni 1990, amper vier maanden na zijn vrijlating, bezocht Nelson Mandela Amsterdam. Vanaf het balkon van de Stadsschouwburg zwaaide en sprak hij duizenden mensen toe. Voor even werd het plein herdoopt tot ‘Nelson Mandelaplein’.

Mandela voelt een bijzondere band met Nederland. Een steeds sterkere anti-apartheidsbeweging voerde hier talrijke acties voor zijn vrijlating, voor steun aan het ANC, zijn beweging, en voor verhoogde druk op het blanke minderheidsbewind. Aanvankelijk hadden velen nog moeite met het vrijheidsverlangen van de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika. In de loop van de jaren tachtig echter werden campagnes voor een vrij Zuid-Afrika massaal ondersteund en namen de toenmalige Nederlandse regeringen actiever stelling.

Mandela’s belangstelling voor Nederland voert echter verder terug. In interviews heeft hij verschillende keren de betekenis van het dagboek van Anne Frank voor hem en zijn medegevangenen op Robbeneiland gememoreerd.

‘Samen door Mandela’ wil met u stilstaan bij het leven, het werk en het inspirerende gedachtengoed van de belangrijkste vertolker van vrijheidsdrang en het verlangen naar een rechtvaardige samenleving. In de herinnering aan Mandela liggen de lessen besloten van verzet, activisme en strijdbaarheid. Nu er een einde aan het leven van Nelson Mandela is gekomen, brengt hij ons opnieuw samen.

‘Samen door Mandela’ is een initiatief van ZAM, platform voor Afrikaanse vernieuwing, Stadsschouwburg en Melkweg naar een idee van Fulco van Aurich. Dit eerbetoon wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met productiebureau
Xsaga.

Ook Studio Parkers, Greenhost, Designserver, Africaserver, Jongenelen Video, Afrovibes en Martin Pyper en vele anderen hebben inmiddels medewerking toegezegd. Samen door Mandela heeft de steun van de Gemeente Amsterdam.

Contact: info@samendoormandela.nl

Foto Mandela op het balkon van de Stadsschouwburg, juni 1990. Deze foto werd gemaakt door Ruud Hoff, © Nationaal Archief/Spaarnestad Photo/ANP/Ruud Hoff

Comité van Aanbeveling: Conny Braam (schrijfster, oud-voorzitter Anti Apartheids Beweging Nederland), Peter Goosen (ambassadeur Zuid-Afrika), Melle Daamen (directeur Stadsschouwburg), Ewoud Goudswaard (algemeen directeur ASN Bank), Gerda Havertong (actrice/zangeres/theatermaakster), Humberto Tan (televisiepresentator) en Ed van Thijn (oud-burgemeester van Amsterdam, oud-minister).

Samen door Mandela wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder andere ASN Bank, Gemeente Amsterdam, Hivos, ANP, Spaarnestad Photo, South African Tourism, Heineken, vandenEnde Foundation en NIMD.

 


Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd en niet doorgegeven aan derden. U wordt op de hoogte gehouden van mogelijke vervolgactiviteiten.