Mandela & ik



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd en niet doorgegeven aan derden. U wordt op de hoogte gehouden van mogelijke vervolgactiviteiten.

109 gedachten over “Mandela & ik

  • - Jessey Helslijnen -
  • Beste Mandela, u bent schitterend herdacht in de Schouwburg en in de Melkweg. Zo een bijzondere mens als u wordt nooit meer geboren, uw verdiensten en de veranderingen in de wereld en de mensheid zal nooit vergeten worden.

   Rust zacht..

  • - Hedy jane Guds -
  • Heden was het een memorabele dag ter nagedachtenis van Mandela in Amsterdam in het Stadsschouwburg op het Leidseplein.
   Het was een mooie dienst en Sylvana Simons heeft het allemaal prachtig gepresenteerd. Alle bijdragen waren ronduit prachtig en prima passend maar enkele van mijn mooiste momenten waren de bijdrage van de prachtige dansers, het laatste gedicht van Kenneth Herdigein in aanwezigheid van zijn Muze en het prachtige gitaarspel in het tweede gedeelte. Het minst passend vond ik Freek de Jonge’s Amandla handgebaar die hij van een vuist via een Heil Hitler gebaar liet overgaan naar de hand op het hart nadat hij allerlei oprechte inspanningen van velen had geridiculiseerd. Moest die merkwaardige vertoning nou echt? Het scanderen van “Zwarte Piet Niet” bij Braam’s geliefde lezing was wat mij betreft een passende reminder aan de rebelse oorsprong van deze wereldicoon.
   Tot slot wil ik een groot compliment maken aan de bedenkers van de dagtitel : “Samen door Mandela”. Wat een inzicht, wat een wijsheid zeg!
   Het maakt Mandela de poort naar de vrijheid voor elke burger. De veel onderstreepte Verzoening – in gevallen van wrok en onverzettelijkheid- is de sleutel voor velen. Maar met moet niet vergeten dat net zo vaak – in weer andere situaties- de moed om angsten te overwinnen, angst voor den vreemde, angst om te delen, angst om de stem te laten horen, de sleutel factor is. Heel graag als souvernir voor de Black People In Holland Against Apartheid leden een van de bannervlaggen willen vragen van de organisatie.
   Aan allen die deze unieke ervaring hielpen realiseerden: dank x 1000!!!

  • - Agata -
  • It was an honour grow up in our beautiful country and watch you walk to freedom, it breaks my heart not to be home to wish you farewell. Nksoi Tata Madiba, for everything you did for us, for every African, for every one that walks freely across the world. Truly you were a giant among men.
   Hamba kakuhle tata, rest in peace.

  • - Marianne -
  • In oktober 2009 zijn we op huwelijksreis in Zuid Afrika. Onze eerste stop is Johannesburg waar we na een paar bijzondere dagen weer vertrekken. ´s Ochtends heel vroeg worden we door een taxi opgehaald van ons hotel voor de rit naar de luchthaven. De taxichauffeur, een wat oudere, witte man, stelt voor een omweg te nemen. Het is rustig op de weg en er is meer dan genoeg tijd. We rijden door een rustige buurt onder uitbundig, blauw bloeiende jacaranda´s. Dan wijst de chauffeur en zegt met eerbied: ´that´s the house of Mister Mandela´.

  • - Qhawe -
  • Dankjewel Mandela, Siyabonga, zonder je strijd en verzoening had ik mijn vrouw nooit ontmoet. Dat de huidige leiders in Nederland door hem geïnspireerd mogen worden zowel door zijn strijd tegen onrecht en verzoening en praktische aanpak.

  • - TSdeJong -
  • Thank you Mandela, without your fight and that of people like you, I would not have a MA degree, particularly from the University of KwaZulu-Natal (Pietermaritzburg). It used to be a Whites-only university. Now Africans can attend and I am happy that I could study there and further my knowledge on key issues. I also met my Dutch husband there. Bedankt and we shall remember you!

  • - Nazima Shaikh -
  • Madiba is niet meer

   Donderdagavond keek ik naar RTL Late Night. Vaste prik geworden om naar Humberto Tan te kijken en te luisteren. Heerlijk genieten van hem. En vooral dat glaasje cola, erkenning en herkenning alom. Intussen scroll ik op Facebook. Tot mijn grote schrik lees ik een status (post) dat Nelson Mandela overleden is op 95 jarige leeftijd. Ik denk nog bij mezelf lieve Allah laat het een hoax zijn…

   Helaas wordt het droevige nieuws bevestigd op tv. Tranen biggelen over mijn wangen. Madiba is niet meer. Meteen moet ik terug denken aan onze “eigen Madiba” van de familie. Mijn overgrootvader in Suriname die in juni overleden is. Hij was 98 jaar. Ik maak contact met mijn Zuid-Afrikaanse familie in Kaapstad. Ik krijg een bericht van mijn tante. Ze is verdrietig en nog in ongeloof. We delen het gezamenlijke verdriet. Ruud Gullit schiet door mijn hoofd. Revelation Time met het lied South-Africa. Indrukwekkende songtekst. Zo mooi! En het gedicht Invictus. Geschreven door William Ernest Hensley. Het gedicht waar hij als gevangene al die jaren troost en kracht uithaalde op Robbeneiland.

   2013. Het overlijdensjaar van de Madiba’s. Sterke, kranige, oude wijze mannen. Een is inspirator voor de hele wereld, de ander voor zijn familie en Suriname. Wat beide heren overeenkomstig hebben is : LIEFDE!

   1990. De tv-beelden van het Leidseplein in Amsterdam. Daar zag ik Nelson Mandela op een charismatische manier speechen. In mijn geboortestad! Ik begreep het als tiener niet. Hoe kon je de vijand die je opgesloten had, 27 jaar in een cel niet haten? Hoe kon deze grootse man zoveel liefde voelen? Hoe? Wat? Waarom?

   In 1994 was ik op vakantie bij mijn familie in Kaapstad. Ik werd verliefd op het land. Op de mensen. Op de gastvrijheid. Op de warmte. Op de wonderschone natuur. De Tafelberg. Vanaf die berg zag ik Robbeneiland. Het eiland van Madiba. Een imposant gebouw in de verte. Robbeneiland die je kende van naam en van de Tv. Er waren toen nog geen rondleidingen. Maar mijn familie was vindingrijk. We zijn heel dichtbij gekomen. Die beelden zijn op mijn netvlies gebrand.

   Lieve Madima, ik draag u mee in mijn hart. Diepe indruk en visies. U bent een icoon, een idool. Uw legacy zal nimmer verloren gaan. Ik herdenk U met de twee laatste zinnen van het gedicht Invictus:

   “ I am the master of my fate: I am the captain of my soul.”

   Nazima Shaikh 6 December 2013

   Foto: Kaapstad, Zuid-Afrika 1994 zwanger van dochter Romaana

  • - Anouk de Valk -
  • Humbly strong instead of arrogantly weak….I feel lucky to have lived and breathed in your time and age, Nelson Mandela

1 4 5 6

Reacties plaatsen niet mogelijk.